Boki trójkąta mają 2,3 i 4 cm jaką długość ma wysokość trójkąta opuszczona na na
Zairox: Boki trójkąta mają 2,3 i 4 cm jaką długość ma wysokość trójkąta opuszczona na najdłuższy bok?
19 lis 12:47
ICSP: 1. Policz pole trójkąta wykorzystując wzór Herona
2. Oblicz szukaną wysokość za innego wzoru na pole.
19 lis 12:55
mr t:

ewentualnie rozbijasz na dwa trojkaty prostokatne, ukladasz uklad 2 rownan z dwiema
niewiadomymi
19 lis 13:04
a7: można też skorzystać z tw, cosinusów
| | 13 | |
42−22+32−2*2*3cosα ⇒ cosα= |
| |
| | 12*16 | |
P=1/2*2*3cosα=13/64
| | 5 | |
P=1/2*4*h=13/64 h=1 |
| (cm) |
| | 8 | |
19 lis 13:11
chichi: @a7 skąd ten wzór P=1/2*2*3cosα=13/64?
19 lis 13:16
a7: ojej pomyliło mi się z sinusem.....
miało być 1/2*2*3*sinα, ale widzę, że tu już więcej roboty, nie ma sensu,
dzięki za wychwycenie... i sorki za zaśmiecenie wątku
19 lis 13:19
19 lis 13:20
chichi: @
a7 ja wiem czy dużo? z jedynki tryg. wyliczyć szybko sinusa i w prawdzie mamy gotowy
wynik
19 lis 13:21
6latek: No fajnie

Ale czy sprawdzono na poczatku czy taki trojkat istnieje?
Widzialem juz wiele takich podchwytliwych zadan
19 lis 13:31
a7: dobra poprawiam
4
2=2
2+3
2−2*2*3cosα cosα=−1/4
sinα=
√1−1/16=
√154
P=1/2*2*3*sinα=1/2*2*3*
√15/4=3
√15/4 1/2*4*h=3
√15/4 h=3
√15/8

ech
19 lis 13:33
Eta:
Połowa obwodu

=9/2
| | 1 | |
PΔ= |
| *4*h =2h i P=√p(p−a)(p−b)(p−c) |
| | 2 | |
| | 3 | |
2h=√(9/2)*(5/2)(3/2)*(1/2) ⇒2h= |
| √15 |
| | 4 | |
==========
19 lis 13:34
Eta:
Trójkąt o bokach: 2,3,5 −−− nie istnieje
Trójkąt o bokach: 2,3,4 −− istnieje i jest rozwartokątny bo 22+32<42
19 lis 13:36
Eta:
Sorry , tam zamiast "jęzora" miało być p=9/2
19 lis 13:39