znajdź n
cyfra:
liczby n+2 i n−10 są kwadratami liczb naturalnych, znajdź n
n+2=a
2
n−10=b
2
i teraz mam zagwozdkę, jakie przyjąć założenie dla a i b? a,b∊ℕ czy a,b∊ℤ ?
z treści by wynikało, że a,b∊ℕ, no ale gdyby przyjąć a,b∊ℤ, to warunek, że liczby a
2 i b
2 są
kwadratami liczb naturalnych nadal byłby spełniony, bo (−a)
2=a
2 dla a∊R
19 lis 11:34
a7: n=14 moim zdaniem a,b∊N
19 lis 11:38
a7: jest powiedziane w treści zadania, że a,b∊N
19 lis 11:39
jc: (a−b)(a+b)=12
mamy 4 przypadki:
a+b=2
a−b=6
a=4, b=−2
a+b=−2
a−b=−6
a=−4, b=2
a+b=6
a−b=2
a=4, b=2
a+b=−6
a−b=−2
a=−4, b=−2
za każdym razem n=14
19 lis 11:50
cyfra: a czemu tylko 4 przypadki? a co z 3 i 4, −3 i −4, 1 i 12, −1 i −12 ?
19 lis 23:23
jc: Bo dla 3 i 4 liczby a, b nie są całkowite (dwie liczby po prawej stronie muszą
mieć tą samą parzystość).
19 lis 23:33
cyfra: o, na to nie wpadłem
20 lis 18:22