wyrażenie
Informatyk: jakie wartości moze przyjmować wyrażenie einπ ?
18 lis 23:25
Informatyk: bo mam za zadanie znaleść zespolony szereg Fouriera funkcji f(x) = sinx − cos2x
18 lis 23:27
jc: einπ = (eiπ)n = (−1)n
18 lis 23:32
Informatyk: a z czego to wynika?
18 lis 23:33
Informatyk: czyli defacto można zapisać
cos(nπ) = einπ
tak?
18 lis 23:35
19 lis 00:16
Informatyk: no okej, ale w tym przypadku współczynnik Cn mam liczyć jako całkę w granicach (−∞,+∞) czy
(−L, L)?
19 lis 09:22
a7: z tego , co gdzieś przeczytałam to szereg to ∑ od jeden do nieskończoności , a współczynnik cn
od −T do T (ale nie wiem)
19 lis 10:46
19 lis 10:48