Badanie przebiegu zmienności funkcji
Dwite: Cześć,
Mam problem z zadaniem z badania przebiegu zmienności funkjci.
y=1−3√x2+2x
Po pierwsze oczywiście zbadałem dziedzinę którą są wszystkie liczby rzeczywiste.
Potem sprawdziłem czy funkcja jest parzysta, nieparzysta i okresowa (nie jest żadną z nich).
W 3 punkcie sprawdziłem f(0) gdzie uzyskałem wynik 1 oraz przyrównałem 0 do całej funkcji.
Wyniki miejsc zerowych to x1=−1−√2 oraz −1+√2.
Jak jest z granicami ? Gdzie powinienem sprawdzać ? Czy to co na razie zrobiłem jest poprawne ?
18 lis 21:32
Dwite: Okej ,ogarnałem że asymptot też nie ma (ukosnej i pionowej). Jak bedzie wyglądać poprawna
pochodna mojej funkcji ?
18 lis 22:13
6latek: Zeby nie mylic zmiennej
Ogolnie
3√z= z1/3
18 lis 22:50
Dwite: | | 2 | | 3√1/4 | |
Niestety coś mi (chyba) nie idzie. Wynik jaki dostałem to |
| + |
| * |
| | 33√x | | 3 | |
3
3√x2.
18 lis 23:24
a7: moim zdaniem ta pochodna to chyba będzie taka:
f(x)=1−(x
2+2x)
1/3
| | 2x+2 | |
f'(x)=−1/3*(x2+2x)−2/3*(2x+2)=− |
| |
| | 33√(x2+2x)2 | |
18 lis 23:27