Rozkład normalny
Pan: Znajdź pole obszaru leżącego pod krzywą rozkładu normalnego standardowego na prawo od z = 1.
18 lis 18:50
ABC:
z jaką dokładnością ?
18 lis 19:14
ABC:
bierzesz tablice rozkładu normalnego, dla z=1 masz 0,84134 dystrybuantę od minus
nieskończoności , czyli to czego ty szukasz to 1−0,84134
gdybyś chciał większą dokładność to ponieważ całka nie jest elementarna trzeba byłoby całkować
ileś tam wyrazów szeregu potęgowego
18 lis 19:20
Pan: Czyli gdybym miał obliczyć na prawo od −1 to byłoby
P(X>−1)= 1− F(−1)= 1 − 0,1587= 0,84134 ?
18 lis 19:25
ABC:
tak ,zresztą z symetrii wynika że na prawo od −1 jest tyle samo co na lewo od 1 , a tą wartość
już podałem wyżej
18 lis 19:28
Pan: Racja, dzięki za pomoc!
18 lis 19:29