geometria analityczna
Beatta: Punkt P(3, −2) dzieli odcinek AB w stosunku 3 : 4 Wyznacz współrzędne punktu A,jeśli B (−9,16)
Proszę o pomoc .
18 lis 18:04
18 lis 18:08
18 lis 18:09
Beatta: Bardzo dziękuję
18 lis 18:14
Beatta: Dlaczego 7/4 i 3/4 ?
18 lis 18:17
Beatta: Czy dlatego że 7/4−3/4=1 ?
18 lis 18:22
Mila:
18 lis 18:30
Beatta: Bardzo dziekuję.
Nadal nie wiem dlaczego 3/4
18 lis 18:32
jc: Po kolei.
| | 3 | | 4 | | 3 | |
P=A+ |
| (B−A)= |
| A+ |
| B |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
7P=4A+3B
4A=7P−3B
18 lis 18:57
Mila:

No to inaczej:
B =(−9,16),P=(3, −2)
BP
→=[12, −18]
| | 1 | | 1 | | 9 | |
v→= |
| BP→= |
| *[12,−18]=[3,− |
| ] |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 27 | | 27 | |
P=(3,−2)→T[9,− |
| ]⇒A=(3+9, −2+(− |
| ]=(12, −1512) |
| | 2 | | 2 | |
A=(12, −15
12)
[N====================]]
wg
JC
| | 7 | | 3 | | 21 | | 27 | | 48 | |
xa= |
| *3− |
| *(−9)= |
| + |
| = |
| =12 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 7 | | 3 | | 14 | | 48 | | 62 | |
ya= |
| *(−2)− |
| *(16)=− |
| − |
| =− |
| =−1512 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
A=(12, −15
12)
================
18 lis 19:13
Beatta: Bardzo bardzo dziękuję
18 lis 19:40
Mila:
18 lis 19:49
Beatta: Pani Milo zrozumiałam. Serdecznie dziękuję
18 lis 21:02
Beatta:
18 lis 21:05
Eta:
To jeszcze taki sposób może się komuś przyda

PB=[−12,18]=4x /*3 i AP=[3−x, −2−y]=3x /*4
to mamy
[−36,54]=[12−4x, −8−4y]
−36= 12−4x ⋀ 54= −8−4y
x=12 ∧ y= −15,5
A(12 ; −15,5)
============
18 lis 22:35
6latek: A=(x
1,y
1)
B=(x
2,y
2)
P=(x,y)
k− stosunek podzialu odcinka albo stosuje sie rowniez oznaczenie λ
| | x1+k*x2 | |
x= |
| stad x1= policzyc |
| | 1+k | |
| | y1+k*y2 | |
y= |
| stad y1= policzyc |
| | 1+k | |
18 lis 22:40
Eta:
Ciężko zapamiętać !

( nie ma w karcie wzorów)
18 lis 22:43
6latek: Kłaniam się
18 lis 22:46
6latek: Ogolnie w czasie epidemii staramy sie byc mili dla siebie wiec uzywajmy
np

lub <

>
18 lis 22:55
ABC:
natomiast nie używajmy

zwłaszcza względem Ety bo to przeżywa strasznie
18 lis 23:11
18 lis 23:21
Mila:
W czasie deszczu ( i pandemii) dzieci się nudzą , to ogólnie znana jest rzecz ...
18 lis 23:32