Liczby wymierne
Studenciak: Znaleźć wszystkie liczby wymierne a, b takie, że (2 − 6√7)(a + b√7) = 1
Jak to zrobić? Macie jakieś pomysły?
18 lis 17:04
ICSP: Wymnóż lewą stronę.
18 lis 17:13
18 lis 17:14
jc: Czy robiłeś zadania z poleceniem: usuń niewymierność z mianownika?
18 lis 17:14
ABC: | 1 | | 2+6√7 | | 1 | | 3 | |
| = |
| =− |
| − |
| √7 |
| 2−6√7 | | −248 | | 124 | | 124 | |
18 lis 17:15
ABC: można też wymnożyć i przyrównać współczynniki przy części " niepierwiastkowej" i
"pierwiastkowej"
18 lis 17:17
Studenciak: Dzięki za pomoc
18 lis 17:28