Geometria analityczna
tomek123098: Wyznacz punkt przecięcia płaszczyzny π oraz osi Ox dla (podaje równanie
parametryczne płaszczyzny):
x = −1 + 2s − t
y = 2 + 3s +2t
z = −3 − s t
Tak więc za y i z podstawiam 0 i po rozwiązaniu otrzymanego układu równań
wychodzi mi, że s = −8/5 t = 7/5
Po podstawieniu otrzymuję x = 4. Poprawnym rozwiązaniem jest −28/5
Co zrobiłem źle?
18 lis 15:22
Mila:
Popraw zapis z.
18 lis 17:18
tomek123098: z = −3 −s + t
18 lis 17:30
Mila:
| | 8 | | 7 | | −5 | | 16 | | 7 | | 28 | |
x=−1+2*(− |
| )− |
| = |
| − |
| − |
| =− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
18 lis 17:59