Oblicz obwód trójkąta
Sebastian: wysokosc trojkata rownroamiennego poprowadzona do podstawy ma dlugosc 6.
jaki obwod ma ten trojkat jesli jego pole jest rowne 12?
18 lis 15:06
chichi: Wzór na pole, tw. Pitagorasa ?
18 lis 15:09
Sebastian: a=?
b=6
c=?
(a*b)/2=12 |*2
a*b=24
a*6=24| /6
a=4
−−−−−−−−Dalej nie jestem pewien−−−−−−−−−−−−−
a2+b2=c2
42+62=c2
16+36=c2
52=c2 |√
c=√53
c=2√13
18 lis 15:19
chichi: ZRÓB RYSUNEK!
18 lis 15:23
a7:
18 lis 16:46
a7:

BD
2+CD
2=CB
2
CB
2=6
2+2
2
CB
2=40
CB=2
√10
OBWÓD
ΔABC=AB+2CB=4+4
√10
18 lis 19:57
Eta:
Bardziej "elegancko"

L(ABC)= 4(1+
√10) [j]
18 lis 22:03