matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o rozwiazanie.
mieciu23:
Rozwiazac równanie ( okreslic dziedzine zadania); 4
x
−1) + 16 = 10* 2
x
−1).
! x−1 to całe wyrażenie które podnosi 4 i 2
!
18 lis 14:36
Jolanta:
4
x−1
+16=10*2
x−1
(2
2
)
x−1
+16=10*2
x−1
(2
x−1
)
2
−10*2
x−1
+16=0 2
x−1
=t t
2
−10t+16=0 Δ=100−64=36
10−6
10+6
t
1
=
=2 t
2
=
=8
2
2
2
x−1
=2
1
2
x−1
=2
3
x−1=1 x−1=3 x=2 x=4
18 lis 21:35
Eta:
Bez t
(2
x−1
)
2
−10*2
x−1
+16=0 (2
x−1
−8)(2
x−1
−2)=0 2
x−1
=8=2
3
v 2
x−1
=2
1
x−1=3 v x−1=1 x=4 v x=2
===========
18 lis 22:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick