.
Mil: Obliczyłam pochodną funkcji w punkcie x0 = 2, deltax= − 1/2, funkcja =1/x2
Nie wiem jak obliczyc równanie siecznej, da się innym wzorem niz y=ax+b?
18 lis 10:48
a7: a jaka jest treść zadania? chodzi o równanie stycznej?
18 lis 11:11
18 lis 11:17
daras: who knows
18 lis 13:45
Mil: Obliczyć iloraz różnicowy funkcji
f(x) = 1/x2 w punkcie x0=2, dla przyrostu argumentu deltax= − 1/2.
wyszło mi że deltaf/deltax = −7/18, jednak mam jeszcze obliczyć równanie siecznej przechodzącej
przez punkty, które wywnioskowało się z rozwiązywania zadania czyli A(2; 1/4) i B (3/2; 4/9)
Chciałam się dowiedzieć jak obliczyć takie równanie, bo nie wiem jak inaczej niż wzorem y=ax+b.
18 lis 14:06
a7: a rozumiem, to musi się ktoś inny wypowiedzieć.
18 lis 14:09
18 lis 14:18
a7: poprawiam
| | f(x0+Δx)−f(x0) | |
y−f(x0)= |
| *(x−x0) |
| | Δx | |
y−1/4=7/36(−2)(x−2)
nie wiem czy nie pomyliłam się w obliczeniach
18 lis 14:24
Mil: Okej, bardzo dziękuję za pomoc
18 lis 14:26
a7: lepiej , żeby jeszcze ktoś potwierdził
18 lis 14:32