f. liniowa
eve: 1. Wyznacz punkty przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych i naszkicuj go.
określ monotoniczność funkcji f.
b) f(x)=−2x+2
c) f(x)=4x−2
2. Wyznacz wzór funkcji f, która spełnia podane warunki
a) f(2)=0 i f(0)=4
| | 5 | | 1 | |
b) f( |
| )= |
| i f(2)=−1 |
| | 2 | | 4 | |
1 mar 15:53
lola: 1. a) z osią y: 0=1/3x+1 | *3 0=x+3 x=−3 A=(−3,0)
z osią x: y=1/3*0+1 y=1 B=(0,1)
reszta tak samo−> jak przecina y to za y podstawiasz 0, jak x to za x.
1 mar 16:14
lola: 2. a) x=2 ⋀ y=0 −> 0=2a+b −>
x=0 ⋀ y=4 −> 4= 0a+b −> b=4 postawiam do 1 równania
0=2a+4 −> 2a=−4 −> a=−2
f(x)=−2x+4
1 mar 16:20
lola:

→ do zadania pierwszego tylko bez tych pustych kropek
1 mar 16:40
maja: y=2/3x+4
20 maj 19:38
adam:
7 sty 13:57
Jerzy:
16:14 błędne rozwiązania.
7 sty 14:02