lim p3{n^{3}+n^{2}} - n
Lukasz: Hej,
potrzebuję pomocy z zadankiem... wychodzi mi inny wynik niż jest odp.
lim
3√n3+n2 − n
n−>oo
Pozdrowionka z góry
18 lis 00:21
jaros: Stosujesz wzór (a−b)(a2+ab+b2)
18 lis 00:30
jaros: wklep se to do photomatha lub symbolaba
18 lis 00:30
ICSP: sobie*
18 lis 00:31
Lukasz: wklepywałem
18 lis 00:33
Lukasz: i wychodzi mi n2(3n2)3n2 = n2 −> oo
a poprawna odp to 1/3
18 lis 00:34
Lukasz: tzn wklepywałem przez wzór, przez photomatha nie, ale zaraz zobaczę.
18 lis 00:34
jaros: Ja też wklepałem i wyszło U1}{3}
18 lis 00:36
Lukasz: ok, wklepałem i też pokazuje oo, może błąd w odp
18 lis 00:37
ICSP: | | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + ab + b2 | |
| | n2 | |
an = 3√n3 + n2 − n = |
| = |
| | 3√(n3 + n2)2 + 3√n3 + n2*n + n2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| → |
| |
| | 3√1 + 1/n2 + 3√1 + 1/n + 1 | | 1 + 1 + 1 | |
18 lis 00:37
Lukasz: Dobra, racja, już przestaje myśleć o tej porze... Dzięki wam.
18 lis 00:38
Lukasz: Jeszcze 1 przykład mam, a nie chcę nowego tematu zakładać:
lim (x−1)(1x−2) dałem że e 1x−2 * ln(x−1) z tego zrobiłem ln(x−1)x−2 i
nie wiem zbyt co dalej
x−>2 po minusach
18 lis 00:44
ICSP: (x − 1)1/(x−2) = [1 + (x−2)]1/(x−2) → e
18 lis 00:47