matematykaszkolna.pl
dowód kasia0948: Wykazać, że w dowolnym trójkącie stosunek promienia okręgu wpisanego do promienia okręgu
 1 
opisanego nie przekracza

.
 2 
Mogłabym prosić jeszcze tylko o podpowiedź w tym zadanku? emotka
18 lis 00:15
Eta:
 abc 2P 
R=

i r=

4P a+b+c 
r 8P2 8P2 3a4 

=

=

=1/2
R abc(a+b+c) a3*3a 2*3a4 
dla a=b=c P=a23/4
18 lis 13:03
Eta:
 r 
Dla Δ równobocznego :

=1/2
 R 
 r 
dla Δ prostokątnego :

= 2−1 < 1/2
 R 
18 lis 13:06
chichi: @Eta A co dla Δ różnobocznego?
18 lis 13:43
Eta: ≤1/2 dla wszystkich bo max =1/2 dla równobocznego
18 lis 14:03
chichi:
 r r r r 
tan(α)=

⇒ x=

, tan(β)=

⇒ y=

x tan(α) y tan(β) 
 r r c 
x+y=c ⇒ c=

+

⇒ r=

tan(α) tan(β) 
tan(α)+tan(β) 

tan(α)tan(β) 

1 sin(α+β) cos(α)cos(β) 
[tan(α)+tan(β)]*

=

*

=
 tan(α)tan(β) cos(α)cos(β) sin(α)sin(β) 
 sin(α+β) c*sin(α)sin(β) c 
=

⇒ r=

, R=

, zatem:
 sin(α)sin(β) sin(α+β) 2sin(2γ) 
r c*sin(α)sin(β) 2sin(2γ) 4sin(α)sin(β)sin(γ)cos(γ) 

=

*

=

R sin(α+β) c sin(α+β) 
180°=2α+2β+2γ ⇒ γ=90°−(α+β) cos(γ)=cos[90°−(α+β)]=sin(α+β), zatem:
r θ a 

=4sin(α)sin(β)sin(γ), korzystając z nierówności sin(

)≤

mamy:
R 2 2bc 
r b a c abc abc 1 

≤4*

*

*

=4*

=4*

=

R 2ac 2bc 2ab 8a2b2c2 8abc 2 
Q.E.D.
18 lis 15:05
chichi: Tutaj link do rysunku, na którym bazowałem: https://imgur.com/jTSmMJC Swoją drogą z jakiego to podręcznika takie ciekawe zadanie?
18 lis 15:07
Eta: Można też tak:
 abc r(a+b+c) 
P=

i P=

i a=2Rsinα , b=2Rsinβ, c=2Rsinγ
 4R 2 
to P=2R2sinαsinβsinγ i P=rR(sinα+sinβ+sinγ)
r 2sinαsinβsinγ 

=

R sinα+sinβ+sinγ 
dla kątów trójkąta zachodzi : sinα+sinβ+sinγ=4cos(α/2)cos(β/2)cos(γ/2) ( można wykazać ) i sinα=2sin(α/2)*cos(α/2) i analogicznie sinβ= ... i sinγ=... po przekształceniu otrzymamy:
r a b c 

= 4sin(α/2)sin(β/2)sin(γ/2) ≤ 4*

*

*

=...=1/2
R 2bc 2ac 2ab 
c.n.w. emotka
18 lis 17:22
chichi: @Eta Super emotka, u mnie trochę więcej przekształceń, ale ostatecznie dochodzimy do tego samego. Widzę, że z nierówności, którą podałem korzystasz w 2 rozwiązaniu emotka
18 lis 17:46
Eta:
18 lis 17:56
kasia0948: Jeju nie wiem co powiedzieć, dziękuję ślicznie Eta oraz chichi. Nie wiem niestety z jakiego zbioru sa te zadania, nauczycielka nam je wysyła emotka jeszcze raz wam dziękuję emotka
18 lis 19:04
Mila: W której jesteś klasie?
18 lis 19:50
kasia0948: Mila II klasa po klasie VIII. podstawowej, a czemu Pani pyta, jeśli można wiedzieć?
19 lis 00:43
kasia0948: Ogólnie moją nauczycielką od matematyki jest Pani, która przygotowuje olimpijczyków, ja nie radzę sobie najgorzej z matematyką, również nie potrzebuje korepetycji jeżeli chodzi o arkusze maturalne, ale Pani nam zadaje takie zadania na podstawie, że byłam zmuszona wziąć korepetycje, bo np. nigdy nie znałam czegoś takiego jak tw. Sinusów, a pokazano mi je dopiero na korepetycjach, mimo iż ciężko czasami było dojść do rozwiązania bez tych twierdzeń.. etc. P.S. Nie mam matematyki rozszerzonej, a chemię i biologię...emotka
19 lis 00:48
Marcysia: Biologiaaaa mmmm, królowa nauk
19 lis 00:49
kasia0948: Marcysia, zrozum, że nie każdy potrafi rozumieć matematykę tak samo jak ty, moją pasją jest biologia i chemia, aczkolwiek matematykę bardzo lubię, staram si/ ją zrozumieć, ale takie "gadanie" jak twoje tylko mnie zniechęca.
19 lis 00:53
6latek: Kasia 0948 nie przejmuj sie ttym co pisze Marcysia To jest jego opinia . Ty masz sie zdrowo odzywiac i nie pomijac posilkow . Wzory ktore podala Pani Eta na poczatku dotycza kazdego trojkata . Piszesz ze twoja Pani uczy olimpijczykow .No ale musi tez zwracac na was uwage (tych co jestescie na podstawie ) tak mi sie wydaje . Mozesz tez rozejrzec sie za ksiazka ZETEL GEOMETRIA TROJKATA. Co prawda kiedys na allegro szaleli bo wolali za nia 150zl ale gdzies widzialem za 50 zl .Moze teraz znajdziesz taniej Tam masz takie problemy rozwiazane .
19 lis 12:15
kasia0948: Dziękuję 6latek emotka 195zł sprawdzałam przed chwilą, ale udało mi się znaleźć w pdfie emotka
19 lis 12:37
6latek: To jest czyste szalenstwo Mam go tez w pdf . Wypozyczylem z biblioteki i zrobilem sobie skany . Kolega nauczyl mnie robic ze skanow pdf. Powodzenia emotka
19 lis 12:41
Mila: Kasiu , pytam dlatego, że inaczej można rozwiązać w II klasie, a inaczej w III. Dla Ciebie polecam sposób z godziny 13:03, bo te wzory masz w II klasie , chociaż nie wiem, czy już miałaś.
19 lis 19:17
Mila: W każdym bądź razie, myślę, dasz sobie radę bez korepetycji. Wpadaj na forum z problemami i przypominaj że jesteś w II klasie, aby ktoś nie zapędził się i obliczył pole za pomocą całki.
19 lis 19:20