dowód
kasia0948:
Wykazać, że w dowolnym trójkącie stosunek promienia okręgu wpisanego do promienia okręgu
| | 1 | |
opisanego nie przekracza |
| . |
| | 2 | |
Mogłabym prosić jeszcze tylko o podpowiedź w tym zadanku?
18 lis 00:15
Eta:
| r | | 8P2 | | 8P2 | | 3a4 | |
| = |
| ≤ |
| = |
| =1/2 |
| R | | abc(a+b+c) | | a3*3a | | 2*3a4 | |
dla a=b=c P=a
2√3/4
18 lis 13:03
Eta:
| | r | |
Dla Δ równobocznego : |
| =1/2 |
| | R | |
| | r | |
dla Δ prostokątnego : |
| = √2−1 < 1/2 |
| | R | |
18 lis 13:06
chichi: @
Eta A co dla Δ różnobocznego?
18 lis 13:43
Eta:
≤1/2 dla wszystkich
bo max =1/2 dla równobocznego
18 lis 14:03
chichi: | | r | | r | | r | | r | |
tan(α)= |
| ⇒ x= |
| , tan(β)= |
| ⇒ y= |
| |
| | x | | tan(α) | | y | | tan(β) | |
| | r | | r | | c | |
x+y=c ⇒ c= |
| + |
| ⇒ r= |
| |
| | tan(α) | | tan(β) | | | tan(α)+tan(β) | |
| | | tan(α)tan(β) | |
| |
| | 1 | | sin(α+β) | | cos(α)cos(β) | |
[tan(α)+tan(β)]* |
| = |
| * |
| = |
| | tan(α)tan(β) | | cos(α)cos(β) | | sin(α)sin(β) | |
| | sin(α+β) | | c*sin(α)sin(β) | | c | |
= |
| ⇒ r= |
| , R= |
| , zatem: |
| | sin(α)sin(β) | | sin(α+β) | | 2sin(2γ) | |
| r | | c*sin(α)sin(β) | | 2sin(2γ) | | 4sin(α)sin(β)sin(γ)cos(γ) | |
| = |
| * |
| = |
| |
| R | | sin(α+β) | | c | | sin(α+β) | |
180°=2α+2β+2γ ⇒ γ=90°−(α+β)
cos(γ)=cos[90°−(α+β)]=sin(α+β), zatem:
| r | | θ | | a | |
| =4sin(α)sin(β)sin(γ), korzystając z nierówności sin( |
| )≤ |
| mamy: |
| R | | 2 | | 2√bc | |
| r | | b | | a | | c | | abc | | abc | | 1 | |
| ≤4* |
| * |
| * |
| =4* |
| =4* |
| = |
| |
| R | | 2√ac | | 2√bc | | 2√ab | | 8√a2b2c2 | | 8abc | | 2 | |
Q.E.D.
18 lis 15:05
chichi: Tutaj link do rysunku, na którym bazowałem:
https://imgur.com/jTSmMJC
Swoją drogą z jakiego to podręcznika takie ciekawe zadanie?
18 lis 15:07
Eta:
Można też tak:
| | abc | | r(a+b+c) | |
P= |
| i P= |
| i a=2Rsinα , b=2Rsinβ, c=2Rsinγ |
| | 4R | | 2 | |
to
P=2R2sinαsinβsinγ i P=rR(sinα+sinβ+sinγ)
| r | | 2sinαsinβsinγ | |
| = |
| |
| R | | sinα+sinβ+sinγ | |
dla kątów trójkąta zachodzi : sinα+sinβ+sinγ=4cos(α/2)cos(β/2)cos(γ/2) ( można wykazać )
i sinα=2sin(α/2)*cos(α/2) i analogicznie sinβ= ... i sinγ=...
po przekształceniu otrzymamy:
| r | | a | | b | | c | |
| = 4sin(α/2)sin(β/2)sin(γ/2) ≤ 4* |
| * |
| * |
| =...=1/2 |
| R | | 2√bc | | 2√ac | | 2√ab | |
c.n.w.
18 lis 17:22
chichi: @
Eta Super

, u mnie trochę więcej przekształceń, ale ostatecznie dochodzimy do
tego samego. Widzę, że z nierówności, którą podałem korzystasz w 2 rozwiązaniu
18 lis 17:46
Eta:
18 lis 17:56
kasia0948: Jeju nie wiem co powiedzieć, dziękuję ślicznie Eta oraz chichi. Nie wiem niestety z jakiego
zbioru sa te zadania, nauczycielka nam je wysyła

jeszcze raz wam dziękuję
18 lis 19:04
Mila:
W której jesteś klasie?
18 lis 19:50
kasia0948: Mila II klasa po klasie VIII. podstawowej, a czemu Pani pyta, jeśli można wiedzieć?
19 lis 00:43
kasia0948: Ogólnie moją nauczycielką od matematyki jest Pani, która przygotowuje olimpijczyków, ja nie
radzę sobie najgorzej z matematyką, również nie potrzebuje korepetycji jeżeli chodzi o arkusze
maturalne, ale Pani nam zadaje takie zadania na podstawie, że byłam zmuszona wziąć
korepetycje, bo np. nigdy nie znałam czegoś takiego jak tw. Sinusów, a pokazano mi je dopiero
na korepetycjach, mimo iż ciężko czasami było dojść do rozwiązania bez tych twierdzeń.. etc.
P.S. Nie mam matematyki rozszerzonej, a chemię i biologię...
19 lis 00:48
Marcysia: Biologiaaaa mmmm, królowa nauk
19 lis 00:49
kasia0948: Marcysia, zrozum, że nie każdy potrafi rozumieć matematykę tak samo jak ty, moją pasją jest
biologia i chemia, aczkolwiek matematykę bardzo lubię, staram si/ ją zrozumieć, ale takie
"gadanie" jak twoje tylko mnie zniechęca.
19 lis 00:53
6latek: Kasia 0948 nie przejmuj sie ttym co pisze Marcysia
To jest jego opinia .
Ty masz sie zdrowo odzywiac i nie pomijac posilkow .
Wzory ktore podala Pani Eta na poczatku dotycza kazdego trojkata .
Piszesz ze twoja Pani uczy olimpijczykow .No ale musi tez zwracac na was uwage (tych co
jestescie na podstawie )
tak mi sie wydaje .
Mozesz tez rozejrzec sie za ksiazka ZETEL GEOMETRIA TROJKATA.
Co prawda kiedys na allegro szaleli bo wolali za nia 150zl ale gdzies widzialem za 50 zl .Moze
teraz znajdziesz taniej
Tam masz takie problemy rozwiazane .
19 lis 12:15
kasia0948: Dziękuję 6latek

195zł sprawdzałam przed chwilą, ale udało mi się znaleźć w pdfie
19 lis 12:37
6latek: To jest czyste szalenstwo

Mam go tez w pdf . Wypozyczylem z biblioteki i zrobilem sobie skany .
Kolega nauczyl mnie robic ze skanow pdf. Powodzenia
19 lis 12:41
Mila:
Kasiu , pytam dlatego, że inaczej można rozwiązać w II klasie, a inaczej w III.
Dla Ciebie polecam sposób z godziny 13:03, bo te wzory masz w II klasie ,
chociaż nie wiem, czy już miałaś.
19 lis 19:17
Mila:
W każdym bądź razie, myślę, dasz sobie radę bez korepetycji. Wpadaj na forum z problemami
i przypominaj że jesteś w II klasie, aby ktoś nie zapędził się i obliczył pole za pomocą całki.
19 lis 19:20