z
JA : K: 1) wykaż,że log ab= 2log
a2 b
2)Dane są przedziały A=(−nieskończonosci,3 ) B= <−4,+nieskonczonosci). wyznacz przedzialy AuB
oraz B\A
3)dane sa liczby a= (2
−1)
4 √16 , b =20 jakim procentem liczby a jest liczna b?
4)przedstaw liczbe a=
√17−4√7 w postaci x+y
√7 gdzie x,y sa liczbami wymiernymi
5)dane sa przdziały A=(−nieskonczonosci.m
2−6) B =<5m,10>
a)dla m=−2 wyznacz AuB, A\B
b)wyznacz wszystkie wartosci pparametru m przy ktorych część wspolna tych przedziałów jest
zbiorem pustym
| | 517−516 | |
6)rozwiaz rownanie 259 x= |
| sprawdz cz liczba x nalezy do |
| | 1252*25 −92 | |
przedzialu okreslonego przez nierownosc |2x−3|>7