zadanko
jaros: Posługując się twierdzeniem o trzech ciągach proszę wyznaczyć granice poniższych ciągów:
d)
an = ∑n k=1 ak
dla |𝑎|<1.
17 lis 20:42
jc: | | a(1−an) | |
a+a2+a3+...+an = |
| |
| | 1−a | |
17 lis 20:50
jc: Do czego chcesz zastosować twierdzenie? do a
n?
17 lis 20:51
17 lis 21:18
jc:
Czy potrafisz udowodnić, że jeśli |a|<1, to an →0?
Czy możesz skorzystać z tego faktu?
Co z pozostałymi przykładami?
17 lis 21:29
jaros: No prawdę mówiąc to nie potrafię tego zrobić, myślałem, że ktoś tutaj ten przykład rozwiąże a
pozostałe zrobię jakos analogicznie
17 lis 23:06
jc: Jeśli a=0, to a
n = 0 →0.
| | 1 | |
Załóżmy, że 0<a<1. Wtedy |
| = 1+ k, k>0. |
| | a | |
(1+k)
n ≥ nk
| | 1 | | 1 | |
0 < an = |
| < |
| → 0 |
| | (1+k)n | | nk | |
Ujemne a można było uwzględnić wpisując moduł.
17 lis 23:46
jaros: primo, skąd Pan wziął (1+k)n ≥ nk?
17 lis 23:52
jc: | | | | | | | | | |
(1+k)n = | + | k + | k2 + ... + | kn |
| | | | | |
Jeśli k≥0, to każdy wyraz jest nieujemny i dlatego na przykład
| | | | n(n−1)(n−2) | |
Zauważ, że np. (1+k)n ≥ | = |
| k3, |
| | | 6 | |
| | 8*6*n2 | |
a stąd np. 0 ≤ n2 (2/3)n ≤ |
| →0, |
| | n(n−1)(n−2) | |
a więc n
2 (2/3)
n →0
(k=1/2).
18 lis 07:46
jaros: A skąd tutaj wiemy, że korzystamy z dwumianu newtona?
18 lis 16:15
jc: Jesteśmy genialni...
Przeczytaliśmy w książce do analizy ...
Usłyszeliśmy na wykładzie ...
Zobaczyliśmy na forum, w Wiki, ...
18 lis 16:25