1 trygonometryczna
jd: mam pytanko :
jedynka trygonometryczna dziala dla dowolnych kątów więc również sin2(2x)+cos2(2x)=1 ?
17 lis 20:23
Jerzy:
Tak.
17 lis 20:24
6latek: jest jeszce inna jedynka trygonometryczna
tg(x)*ctg(x)=1
Zastanow sie czy dla wszystkich kątow
17 lis 21:32
chichi: @
6latek owszem jest to tożsamość, ale nigdy nie spotkałem się z tym, aby ktos nazywał ją
"jedynką trygonometryczną", w jakiej literaturze można się z tym spotkać, z ciekawości pytam,
pozdrawiam
17 lis 21:36
Eta:
Takiej nazwy nie używa się

dla tgx*ctgx=1
17 lis 21:38
Eta:
To tak, jakby pies wilczur=pies jamnik
17 lis 21:44
6latek: Jest tak nazwana chocby w podreczniku z ktoregto sie uczylem
Edward Jerzy Pokorny
Trygonometria −Podrecznik specjalny dla technikow zaocznego szkolenia zawodowego PZWN −1956r.
17 lis 21:53
Eta:
1956?
17 lis 21:55
6latek: Natomiast prof Witold Janowski w swojej ksiazce Trygonometria tez nie nazywa oczywistej
tozsamosci
sjn2x+cos2x=1 jedynka trygonometryczna .
Po prostu nie uzywa tej nazwy .
17 lis 22:00
6latek: Tak
Eta Dobry wieczor

Jakies 2 lata temu ja kupilem dla przypomnienia wiadomosci .
17 lis 22:01
chichi: @
6latek chodzi bardziej o to, że nazwa "jedynka trygonometryczna" jest zarezerwowana dla
tożsamości sin
2(x)+cos
2(x)=1, a nie dla tan(x)*cot(x)=1
17 lis 22:07
6latek: Wiem dlatego tez zdiwko mnie j.......o gdy o tym przeczytalem w tej ksiazce
17 lis 22:09
chichi: Rozumiem, widziałem, że uczysz się geometrii, a jak już wspomniałeś nazwisko prof. Janowskiego,
to polecam Ci zajrzeć do książki jego autorstwa "Geometria dla klas 1 i 2 liceum
ogólnokształcącego 1,2 i 3 technikum". Takie elementarny podręcznik do geometrii, świetnie
napisany
17 lis 22:12
ABC: pożyczyłem go koledze który uczy w liceum akademickim , miał po miesiącu oddać i już go
trzeci miesiąc trzyma
17 lis 22:16
6latek: Bede sie uczyl w drugiej klasie bo tam sa wektory (w mojej nie ma wektorow )
Teraz odpoczywaj i jutro nie zapomnij o dobrych posilkach
17 lis 22:17
6latek: Dobry wieczor
ABC 
Polecil mi kiedys go
PW . Szkoda ze go nie ma na forum .No chyba ze ukrywa sie pod innym
nickiem .
17 lis 22:20
Mila:
Dobry wieczór
6−latku. Jest OK. Dziękuję
17 lis 22:30
Metis:
19 lis 00:54