Proszę o pomoc muszę to szybko odesłać a sama sobie z tym nie poradzę
Martyna: 1. Dany jest ciąg
an=n2−45n+3
. Oblicz wyraz
a5,a4k,am+4
2. Które z wyrazów ciągu są równe zeru
a) b)
an=(n2−16)(n+6)(n2−3)
3. Które z wyrazów ciągu są większe od liczby x, gdy x = 10
4. Wyznacz pierwszy wyraz ciągu i jego różnicę wiedząc, ,
5. Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu, gdy:
a) , , b) ; ,
6. Między liczby –3 i –33 wstawiono 8 liczb tak, że wraz z danymi tworzą ciąg arytmetyczny.
Znajdź te liczby oraz podaj wzór na wyraz ogólny tego ciągu.
7. Trzy liczby x3, 2x2 – x, –8 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz ten
ciąg.
17 lis 17:41