dowod geometryczny
kasia0948:
Wykazac ze dla trojkata zachodzi nierownosc:
gdzie h
a i h
b są wysokościami, zas r promieniem okregu wpisanego w ten trojkat.
Czy ktos pomoze rozwiazac albo nakieruje?
17 lis 17:17
chichi: | | 1 | |
Skorzystaj z najbardziej podstawowego wzoru na pole trójkąta, mianowicie P= |
| ah, oraz |
| | 2 | |
17 lis 17:26
Mila:
1)Ze wzoru na pole Δ:
a*h
a=b*h
b=2S
...
2) S=p*r, gdzie p− połowa obwodu Δ
Do dzieła
Kasiu
17 lis 17:27
kasia0948: Zrobiłam tak:
| | S | | 1 | | 1 | | a | | b | | a+b | |
S=p*r ⇒ r= |
| oraz |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | p | | ha | | hb | | 2S | | 2S | | 2S | |
| p | | a+b | | p | |
| < |
| < |
| / *2S, S>0 |
| 2S | | 2S | | S | |
p< a+b < 2p / *2
a+b+c < 2a+2b < 2a+2b+2c / −(a+b)
c< a+b < a+b+2c
1) a+b > c (prawdziwe, ponieważ nierówność ta wynika z warunku istnienia trójkąta)
2) a+b < a+b+2c ⇒ c>0 (prawdziwe, ponieważ c>0 jako bok trójkąta)
Nierówności z 1) i 2) są prawdziwe, zatem nierówność wyjściowa również jest prawdziwa c.k.d.
Czy to jest prawidłowe uzsadnienie? Dziękuję oczywiście za podpowiedzi chichi i Mila
17 lis 18:54
Mila:
Doskonale
17 lis 22:34