CIĄGI!!
Paula: POMOCY



oblicz sumę s
12 ciągu arytmetycznego (a
n)
a) a
1= 2 , a
10= 29
b) a
1= 3 , r=2
1 mar 15:46
lola: a) a10= 2+9r
29=2+9r
3r=27
r=3
an=2+(n−1)*3=3n−1
a12=3*12−1=35
S12=(2+35)/2*12
S12=37*6
1 mar 15:55
lola: 37*6=222
b) an=3+(n−1)*2=2n+1
a12= 2*12+1=25
S12= (3+25)/2*12
S12=14*12=168
1 mar 15:59
Paula: dziękuje!
1 mar 16:00
lola: proszę
1 mar 16:08
Paula: mam jeszcze jedno pytanie do Cb

wiesz może jak zrobić zadanie :
dla jakiej wartości x liczby: a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
| | x+1 | |
a) a=x , b= |
| , c= 5x |
| | 3 | |
b) a= −16 , b= 3x, c= x
2
1 mar 16:14
lola: korzystam ze wzoru na średnią arytmetyczną
(x+5x)/2=(x+1)/23 |*6
3*6x=2(x+1)
18x=2x+2
16x=2
x=1/8
a=1/8
b= 9/8*1/3=3/8
c=5/8
1 mar 16:26
lola: doczytasz się

1 mar 16:27
Paula: | | 1 | |
coś jest nie tak bo w odp jest napisane że powinno wyjść x= |
| |
| | 2 | |
o którym wzorze mówisz?!
1 mar 16:29
Paula: tak doczytałam sie!
1 mar 16:30
lola: a1+a32=a2
1 mar 16:44
lola: (a1+a3)/2=a2
1 mar 16:44
Paula: aha dziękuje za pomoc
1 mar 16:45
lola: jeśli x = 12 to b wyjdzie 32*13 czyli 12
1 mar 16:50
Paula: nie rozumiem tego nadal!:(
możesz mi to wyjaśnić?
była bym wdzięczna!
1 mar 16:52
lola: b) x2−16=6x
x2−6x−16=0
Δ=100
x=8 lub x=−2
(−16,24,64) lub (−16, −6, 4)
1 mar 16:57
1 mar 16:57
Paula: ok widze!

wynik nadal ne wychodzi
dziwne jest to zadanie

1 mar 17:00