Granica
Matik: | | 1−n2 | |
lim n→∞ ( |
| ) do potęgi n. wyłączam −1 przed nawias zeby móc skorzystac ze wzoru |
| | 1+n2 | |
i teraz nie wiem czy moge rozbić to na iloczyn dwoch granic czyli lim n→
∞ −1 razy lim n→
∞
ostateczny wynik wychodzi mi −1 a w odpowiedziach ze granica nie istnieje.
17 lis 15:45
6latek: Sprawdziles wynik np w wolframie piszac tutaj?
17 lis 15:51
Matik: photomath nie liczy w a wolframie exp(2 i 0 do pi) wiec nw jak to wgl rozumiec.
17 lis 15:56
Szkolniak: | 1−n2 | | 1+n2−2n2 | | −2n2 | | 1 | |
| = |
| =1+ |
| =1+ |
| |
| 1+n2 | | 1+n2 | | n2+1 | | | |
| | 1 | |
lim[(1+ |
| )(n2+1)/−2n2)](−2n3)/(n2+1) |
| | | |
n−>
∞
Granica równa jest: e
−∞=0
Nie będzie w ten sposób?
17 lis 16:13
ICSP: | | 1 − n2 | | −2 | |
( |
| )n = (−1)n * (1 + |
| )n |
| | 1 + n2 | | n2 + 1 | |
dla n = 2k
a
n → e
0 = 1
dla n = 2k +1
a
n → −e
o = −1
granica nie istnieje
17 lis 16:23