monotoniczność
jaros: Dzień dobry wszystkim, mam problem z takim zadaniem:
| | 1 | |
Udowodnij, że ciąg an = (1 + |
| )n jest rosnący |
| | n | |
17 lis 15:01
6latek: A jaka jest definicja ciagu rosnacego?
17 lis 15:02
jaros: an+1 > an
17 lis 15:04
6latek: czyli an+1−an>0
Na to zaczynaj albo znajdz sobie w ksiazce . Musi tam byc rozwiazany ten problem
17 lis 15:06
jc: Wstaw do nierówności pomiędzy średnimi
b
1=b
2=...=b
n=(1+1/n), b
n+1=1.
| b1+b2+...+bn+1 | |
| > [b1b2...bn+1]1/(n+1) |
| n+1 | |
Nierówność ostra, bo nie wszystkie wyrazy są równe.
17 lis 15:08
17 lis 15:17
jaros: Zajmę sie tym koło 17 a mam takie inne pytanie, czy monotoniczność ciągów na studiach
rozwiązuje się metodami nierówności pomiędzy średnimi?
17 lis 15:27
17 lis 16:29
jc:
Wstawiam:
| n(1+/n) + 1 | |
| < [(1+1/n)n]1/(n+1) |
| n+1 | |
| | n+2 | | 1 | |
Lewa strona = |
| =1+ |
| , podnosimy do n+1 potęgi. |
| | n+1 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n+1 = (1+ |
| )n, KONIEC |
| | n+1 | | n | |
17 lis 17:00
jc: Dwie usterki.
Na początku zamiast nierówności < powinna być nierówność >.
Na końcu zamiast równości, powinna być nierówność >/
17 lis 18:56