granica
jaros: | | (−1)n | |
an = (pierwiastek do potęgi "n") √1+ |
| jak to roziwązać? |
| | n | |
17 lis 14:08
jc: Dla n ≥2 mamy
n√2/3 ≤ n√1 + (−1)n /n ≤ n√3/2
trzy ciągi, wynik = 1
17 lis 14:26
jaros: A nie można by napisać, że licznik jest ciągiem zbieżnym, a mianownik to nieskończoność więc
wynik ułamka to 0 a pierwiastek"N" z 1 to 1?
17 lis 14:38
jc:
Wiesz, że an→1. Twierdzisz, że n√an→1.
Faktycznie tak jest, ale to właśnie należy w zadaniu pokazać.
17 lis 15:15
jaros: A jakby Pan to zarobił w tym samym zdaniu ale w przykładzie f)
an = (pierwiastek z n) √1 + 2n + ... + n2
Mamy tutaj sume ciągu geo, tylko 1 nie jest 1 wyrazem ciągu
17 lis 15:30
jaros: bb
17 lis 18:24
Mila:
Gdzie tu 15:30 widzisz sumę c. geometrycznego?
17 lis 18:33
jaros: Od 2n + .... + n2 wydawało mi się, kurde no nie mam pomyslu na to zadanie
17 lis 18:45
znak: A to nie jest przypadkiem 1 + 22 + 32 +... + n2? Inaczej skąd mamy wiedzieć co jest w
środku?
17 lis 18:51