Geometria analityczna
tomek123098: Czesć, mam podane współrzędne wierzchołków A(−1, 2, 5) i B(1, 6, −3) oraz znam
punkt przecięcia środkowych S(2, 4, 0). Mam wyznaczyć współrzędne wierzchołka C.
Póki co wyznaczyłem środek boku AB − punkt P o współrzędnych (3, 3, 3/2). Nie wiem jak to
teraz wszystko zebrać do kupy i wykorzystać.
17 lis 14:08
a7:

nie znam się na trójwymiarowej geometrii analitycznej ale chyba jeśli poprowadzimy ze środka AB
prostą do wierzchołka C to punkt C będzie równy trzem odległościom PS gdyż środkowe dzielą się
w stosunku 2:1
czyli liczymy długość PS PC=3*|PS| (CS=2*|CS|) i podstawiamy i chyba powinno wyjść
17 lis 14:15
6latek: wyliczasz x
c y
c i z
c
17 lis 14:29
6latek: Dzien dobry
a7
17 lis 14:30
a7: @6latek ale S to nie środek odcinka CP tylko punkt przecięcia środkowych
17 lis 14:31
tomek123098: Środkowe zawsze dzielą się w stosunku 2:1?
17 lis 14:31
a7: Dzień dobry
17 lis 14:31
a7: tak
17 lis 14:32
a7: jest tw o środkowych
17 lis 14:32
6latek: Przepraszam masz racje .To nie srodek odcinka
17 lis 14:33
a7: a gdyby podzielić na trzy?
17 lis 14:33
a7: a czy P nie ma wpsółrzędnych (0,4,1) ?
17 lis 14:36
a7: S i P mają te samą współrzędną y to i C będzie miało tę samą wspólrzędną y=4 (?)
17 lis 14:38
17 lis 14:39
a7: i pozamiatane
17 lis 14:45
tomek123098: Dzieki za pomoc
17 lis 14:49
6latek:

Srodek ciezxkosci trojkata to punkt przciecia sie srodkowych
Wspolrzedne tego punktu mozna wyprowadzic ze wzorow na podzial odcinka w odpowiednin stosunku
To mozna sobie znaleac w odpowiedniej literaturze (jesli ktos chce )
Tutaj
A=(x
1,y
1,z
1)
B=(x
2,y
2,z
2)
C=(x
3,y
3,z
3)
S=(x0,y0 z0
woiec
| | z1+z2+z3 | |
z0= |
| to z3= Trzeba tylko podstawic odpowiednie wartosci |
| | 3 | |
Przy wyprowadzaniu wzorow na srodek ciezkosci trojkata korzystamy z twierdzenia ze srodek
siezkosci trojkata jet punktem przecia jego trzech srodkowych i dzieli kazda z nich w stosunku
2: 1
17 lis 15:00
Mila:
1)
A=(−1, 2, 5) , B=(1, 6, −3), C=(x
c,y
c,z
c)
2)
| | −1+1+xc | | 2+6+yc | | 5−3+zc | |
S=(2,4,0)=( |
| , |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
x
c=6, y
c=4,z
c=−2
C=(6,4,−2)
===========
17 lis 16:31