proszę o rozwiązanie
anna: rzucamy dwa razy kostką do gry
oblicz prawdopodobieństwo otrzymana takiej pary liczb których suma jest równa co najmniej 8
17 lis 13:41
Jerzy:
Wypisz zdarzenia sprzyjające.
17 lis 13:43
anna: Ω=36
A= {(3,5) (5,3) (4,5) (5.4) (3,6) (63) (6,4) (4,6) (65) (5,6) (6,6) (5,5) )}
A = 12
nie wiem czy to dobrze
17 lis 15:22
a7:
11 12 13 14 15 16
21 22 23 24 25
26
31 32 33 34
35 36
41 42 43
44 45 46
51 52
53 54 55 56
61
62 63 64 65 66
17 lis 15:34
Jerzy:
Trochę mało. A gdzie: (2,6)(6,2)(4,4) ?
17 lis 15:36
anna: słusznie dziękuję bardzo przepraszam za błędy umknęło mi
17 lis 19:07
anna: proszę o rozwiązanie zadania
spośród liczb trzycyfrowych losujemy jedną liczbę
oblicz prawdopodobieństwo tego że liczba ta jest podzielna przez 4 lub przez 5
17 lis 19:52
Jerzy:
Ile jest liczb trzycyfrowych ?
Ile z nich jest podzielnych przez 4 ?
Ile przez 5 ?
Ile przez 4 i przez 5 ?
Uruchom myślenie.
17 lis 20:07