Min
Mil: Koszt wykonania prac jest funkcją liczby x zatrudnionych osób i wyraża się wzorem
k(x) = 0,4x2 − 20 ln x + 100 zł.
Przy jakiej liczbie pracowników koszt wykonania prac jest najmniejszy i ile on wynosi?
17 lis 13:21
ICSP: x > 0
| | 4 | | 20 | | 4 | |
k'(x) = |
| x − |
| = |
| (x2 − 25) = 0 ⇒ x = 5 |
| | 5 | | x | | 5x | |
k(5) = 102 − 20ln(5)
17 lis 13:35
Mil: A skąd tu się wzięło (x2−25) ?
17 lis 17:23
ABC:
sprowadził do wspólnego mianownika i wyciągnął 4 przed nawias
17 lis 17:29
Mil: okej, później zobaczyłam, dziękuję
17 lis 17:33
Mil: A czemu tam jest 102?
17 lis 17:54