matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z ciągów
Marker:
Liczby 1,2
−2
, 2
−4
, 2
−6
, ... są kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego. Ile, co najwyżej, kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować, aby otrzymać
21845
liczbę mniejszą od
?
16384
17 lis 12:55
ICSP:
1 − 2
−2n
4
S
n
=
=
(1 − 2
−2n
)
1
1 −
4
3
21845
S
n
<
16384
3
21845
65535
(1 − 2
−2n
) <
*
=
4
16384
65536
65535
1
2
−2n
> 1 −
=
= 2
−16
65536
65536
−2n > −16 n < 8 czyli 7
17 lis 13:27
Marker:
Dziękuję. Już widzę gdzie zrobiłem błąd.
17 lis 14:17