oblicz granice
tom123: hej caly czas mi wychodzi e−2 a w kalkuatorach jest odp 1, moze to ktoś rozwiązać krok po
kroku?
limx→0 [ln(1+x)]x
17 lis 12:21
jc: Cz to nie powinna być granica w 0+ ?
17 lis 12:32
jc: x(1−x/2) = x−x2/2 ≤ ln(1+x) ≤ 1+x
Dlatego [ln(1+x)]x →1
17 lis 12:41
tom123: skąd się wzięło x(x−x/2)
17 lis 12:51
jc: x − x
2/x ≤ ln(1+x) dla x ≥ 0, możesz zbadać funkcję f(x)=ln(1+x) − x + x
2/2.
f(0)= 0
| | 1 | | x2 | |
f'(x) = |
| − 1 + x = |
| ≥ 0 |
| | 1+x | | 1+x | |
zatem f(x) ≥ 0 dla x≥0.
17 lis 13:09
tom123: ok twierdzenie o trzech funkcjach teraz kumam, rozpisałbyś mi jeszcze ten przykład, bo tez
wychodzi mi zły wynik:
limx→0+ (ln1x)x
17 lis 13:50