proszę o sprawdzenie
anna: losujemy jedną liczbę spośród 1,2,3....50 oblicz prawdopodobieństwo tego
że liczba ta jest podzielna przez 2 lub przez 3
1) liczby podzielne przez 2
a1 = 2 a2 = 4 r= 2 an = 48
48 = 2 +(n 1) *2 ⇒ n =24
2) liczby podzielne przez 3
a1 = 3 a2 = 6 r= 3 an = 48
48 = 3 +(n 1) *3 ⇒ n = 6
3) liczby podzielne przez 6
a1 = 6 a2 =12 r= 6 an = 48
48 = 3 +(n 1) *3 ⇒ n = 6 ⇒ n = 16
4) liczba ta jest podzielna przez 2 lub przez 3
24 + 6 − 16 = 14
17 lis 07:54
Nikola: prawdopodobieństwo=33/50
17 lis 08:35
anna: dlaczego
17 lis 10:49
anna: przepraszam żle obliczyłam doszłam do tego wyniku pytanie czy w taki sposób może być obliczenie
na zadanea zadane pytanie
17 lis 10:59
Jerzy:
@anna, a dlaczego w punkcie 1) an = 48 ?
17 lis 11:08
Jerzy:
@anna, czy rzeczywiście uważasz biorąc na logikę,że spośród 50 kolejnych liczb
naturalnych,tylko 6 jest podzielnych przez 3 ?
17 lis 11:16
Jerzy:
@anna , pkt 3) jeśli a1 = 6 i r = 6 i wg ciebie n = 16, to: 6 + 15*6 = 96 , a nie 48.
17 lis 11:20
anna: ad1
a
n50 wiem tu już poprawiłam
ad 2
n==16 zbiór jest od 1 do 50 ⇒ że a−n=48
ad 3
podzielne przez 6 bo 6=2*3
to są liczby podzielne przez 2 i 6
i tu n=8
odpowiedż
A =25 +16 − 8 = 33
17 lis 11:49
anna: dziękuję
18 lis 11:53