matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Julia:
kπ
Pokaż, źe dla α≠
, k∊Z mamy:
2
1 + i tan(α)
1 + i tan(nα)
(
)
n
=
.
1 − i tan(α)
1 − i tan(nα)
17 lis 01:42
kerajs:
cos α+i sin α
cos α
L=(
)
n
=
cos α−i sin α
cos α
cos α+i sin α
cos α+i sin α
=(
)
n
=(
)
n
=
cos α−i sin α
cos (−α)+i sin (−α)
(cos α+i sin α)
n
=
=...
(cos (−α)+i sin (−α))
n
17 lis 17:15