Ciąg
jaros: | | √n2 + √n−1 −√n2 − √n−1 | |
an = |
| Miałby ktoś chwile czasu i pokazał mi |
| | √n+1−√n | |
jak rozwiązać taką granicę? mnożę przez licznik i mianownik ale doprowadza mnie to nikąd
17 lis 01:34
jaros: Czy komuś też wyszło 4?
17 lis 01:46
jc: | | 2√n−1(√n+1 + √n) | |
an = |
| →2*2/2=2 |
| | √n2+√n−1 + √n2−√n−1 | |
Dzielisz licznik i mianownik przez n.
17 lis 07:53
jaros: W jaki sposób Wyszło Ci 2 w mianowniku? A i pierwszy składnik w liczniku powinien być taki
√n2 + √n+1
17 lis 12:53
jc:
√n2 + √n+1 −
√n2 − √n −1 =
| √n+1 + √n−1 | |
| |
| √n2 + √n+1 + √n2 − √n −1 | |
17 lis 13:14
jaros: A nie mnożysz jeszcze licznika przez mianownik?
17 lis 14:07
jc:
| | 1 | |
Wyrażenie powyżej należy pomnożyć przez |
| = √n+1 + √n. |
| | √n+1 − √n | |
17 lis 14:23