proszę o rozwiązanie
anna: ze zbioru Z= {1,−2,3,4,−5}losujemy bez zwracania dwie liczby
oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ; iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą dodatnią
16 lis 23:11
Maciess: Ω − ilość wszystkich mozliwych wylosowanych par liczymy z reguły mnozenia
|Ω|=5*4=20
Dwie drogi − albo pałujemy czyli wypisujemy wszystkie pary bo jest ich tylko 20 i liczymy ile
jest takich ktore nas interesuja.
Albo druga czyli liczymy z reguly mnozenia
1o wylosowalismy najpierw liczbe dodatnia, a potem znowu dodatnia
3*2=6
2o wylosowalismy liczby ujemne czyli 2*1
Razem daje nam 8 przypadków.
Szukane prawdopodobieństwo to 8/20
16 lis 23:57
anna: | | 6 | | 3 | |
czy nie jest P(A) = |
| = |
| |
| | 20 | | 10 | |
17 lis 07:07
anna: przepraszam ale jest poprawna Maciess ma być
17 lis 07:10
anna: dziękuję bardzo
17 lis 07:11