Proszę o pomoc.
ble:

Hej, mam problem z zadaniem i siedzę nad nim już trochę i dalej nie umiem wymyśleć.
Na rysunku zaznaczono cztery lotniska A,B,C,D. Wiadomo, że odległość między lotniskami A i B
jest równa 500 km, A i C 400km, B i C 300 km, a lotniska C i D są równo odległe od trasy
łączącej lotniska A i B. Jaka jest odległość między lotniskami C i D, jeśli wiadomo, ze jest
najmniejsza z możliwych?
16 lis 20:11
a7:

CD
min=2*CE=2*2,4=4,8 4,8*100=480
(?)
16 lis 20:24
ble: A skąd się wzięło 2,4?
16 lis 20:37
a7: mamy trojkąt prostokątny o bokach 3, 4, 5 (300, 400, 500) to P=1/2*3*4 i można też je wyrazić
jako 1/2 5*2,4 jest to wysokość a zarazem (najkrótsza droga) odległość od prostej AB
16 lis 21:12
a7: aby CD było najkrótsze z możliwych D musi leżeć dokładnie po przeciwnej stronie AB jako punkt
symetryczny do C względem prostej AB
16 lis 21:15
a7: PS. to, że trójkąt ABC jest prostokątny wiemy z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa
16 lis 21:27