wyznacz o ile istnieją M i m funkcji w zbiorze
J-ART: wyznacz o ile istnieją M i m funkcji w zbiorze
f(x)=10x/(x2+1)
X NALEŻY (0,10)
obliczyłam pochodną i miejsca zerowe dla licznika: x=−1 nwz i x=1,
oraz ciągłość funkcji w f(0)=0 i f(10)=100/101
f(1)=5
odp to M=5, m brak; pytanie: dlaczego brak m?
16 lis 16:47
ABC:
doprecyzuj czy M i m to kres górny i dolny , czy też wartość największa i najmniejsza?
16 lis 17:03
J-ART: wartość największa i najmniejsza
16 lis 17:05
ABC: a przedział był podany otwarty obustronnie?
16 lis 17:12
ICSP: no gdyby był domknięty to wartość najmniejsza by istniała

Skoro nie istnieje to przedział musi być otwarty
16 lis 17:17
J-ART: tak
16 lis 17:17
J-ART: skoro jest 2x otwarty to największa też nie powinna nie istnieć ?
16 lis 17:18
ABC:
ale tu gra rolę zbiór wartości, a on wskutek przebiegu funkcji jest przedziałem (0,5>
16 lis 17:20
jc: Akurat ta funkcja przyjmuje wartość największą i najmniejszą.
x
2 + 1 ≥ 2|x|, równość tylko dla x=±1
| | 2x | |
Dlatego −1 ≤ |
| ≤ 1, a równości mamy tylko dla x=±1. |
| | x2+1 | |
16 lis 17:20
ABC:
gdyby pochodna w tym przedziale miała stały znak , to by jedna i druga nie istniała
16 lis 17:21
jc: Teraz zauważyłem, że x∊(0,10).
Zatem mamy tylko wartość największą. Najmniejszej nie mamy.
16 lis 17:21
ABC:
jc nie doczytałeś , dziedzina obcięta do (0,10)
16 lis 17:22
J-ART: dlaczego ZW jest otwarty tylko przy 0 a domkniety przy 5?
16 lis 17:22
ICSP: jc, jest warunek x ∊ (0 ; 10)
Największą przyjmie, ale najmniejszej już nie.
16 lis 17:22
J-ART: wybacz ale nie rozumiem skąd mam wiedzieć, dlaczego nie ma najmniejszej skoro
dla lim 0 i lim 10 wyszła liczba nie powinny być brane pod uwagę przy wyborze M i m?
16 lis 17:25
ABC:
JART przeczytałeś moje uwagi? ekstremum wewnątrz decyduje k...a o tym że tak jest a nie
inaczej
16 lis 17:26
jc: Czy zbiór (0,1) zawiera liczbę najmniejszą?
Czy funkcja f(x)=x przyjmuje na zbiorze (0,1) wartość najmniejszą?
16 lis 17:31
J-ART: nie?
16 lis 17:36
Jerzy:
Jak możesz liczyć wartość funkcji w punktach, które nie należą do dziedziny.
16 lis 17:58