Wyznacz dziedzinę funkcji f
anula: a) f(x)=√x3−4x2 + √25−x2
b) f(x)= 6√x3−4x − √x2−9
16 lis 13:39
Jerzy:
A gdzie problem ?
16 lis 13:54
Szkolniak: a) x3−4x2≥0 ∧ 25−x2≥0
b) x3−4x>0 ∧ x2−9≥0
16 lis 13:54
Jeszcze student: a)
x3 − 4x2 ≥0 i 25−x2≥0
x2(x−4)≥0 i x2≤25
Dalej oblicz...
16 lis 13:55
A: Co mam obliczyc
18 mar 12:04
Jolanta: x trzeba wyliczyć
x2(x−4)≥0 i. x2≤25
x2(x−4)=0. x2−25=0
x=0. x=4. (x−5)(x+5)=0
x=5. x=−5
Zaznaczamy miejsca zerowe. x=0i x=4
x=0 jest pierwiastkiem podwójnym to jest ważne bo wykres odbije się
Rysujemy od prawej strony od góry bo a >0
Przechodzi wykres przez 4 ,pod osią idzie do 0 ,odbija się w dół
Odczytujemy z wykresu gdzie x2(x−4)≥0. x∊[4;∞)
Robimy drugi wykres
Miejsca zerowe. −5. i 5
x2≤25. dla x∊[−5;5]
Część wspólna x∊[4,5]
18 mar 21:05