Szeregi potęgowe
Olek: Znajdź promienie i przedziały zbieżności szeregów potęgowych
a) n=0
∑(−1)n*n*xn
γ = limn→∞ √|(−1)n*n| = 1
R = 1
Sprawdzam, czy szereg jest zbieżny w punkcie x = −1 i x = 1
∑(−1)n*n
Z Cauchego
p = n√(−1)n*n
limn→∞ p = −1 ← Szereg zbieżny i tak samo dla x = 1
Zatem przedział zbieżności to <−1,1>, Dlaczego to jest źle?
15 lis 23:16
Olek: dla x = −1 ∞
to powinno być (−1,1> ale i tak to jest źle bo odp to (−1,1)
15 lis 23:21
jc: Szeregi ∑n i ∑n(−1)n są rozbieżne
bo wyrazy szeregów nie dążą do zera.
15 lis 23:21
Olek: To najpierw sprawdzać WK?
15 lis 23:23
Olek: Nie w ogóle pomyliłem dużo rzeczy
15 lis 23:25
jc: Kryteria Cauchyego i d'Alamberta nie mówią nic o zachowaniu szeregu na krańcach przedziału.
Dobrze, że zauważyłeś pomyłki.
15 lis 23:28
ICSP: nie tak dużo.
R = 1
więc szereg jest zbieżny w przedziale
|x| < 1 ⇒ x ∊ (−1 , 1)
Twierdzenie nie rozstrzyga zbieżności na brzegu zatem dla x = ± 1 należy sprawdzić osobno.
Szeregi powstałe z podstawienia x = 1 oraz x = −1 to
∑ n oraz ∑ (−1)n*n
i oba nie spełniają warunku koniecznego.
15 lis 23:30
Olek: Oki, dziękuję teraz rozumiem
15 lis 23:32