funkcje
salamandra: Wyznacz obraz zbioru A w odwzorowaniu f, a następnie wyznacz przeciwobraz tego obrazu.
b) f(x)= sinx
A=[0;2π]
f(A)=<−1;1>
dobrze? z przeciwobrazem nie jestem pewien
15 lis 22:12
ABC: przeciwobraz to całe R
15 lis 22:37
salamandra: eh, nieważne, ja wyznaczałem przeciwobraz względem zbioru A, a nie względem obrazu.
Czyli dla f(x)=x2 A=[1,2]
f(A)=<1;4>
a przeciwobraz to [1,2], bo nie wiem czy dobrze rozumiem polecenie, na razie mam zapisane
f−1(A)=<−√2; −1> U <1;√2>
15 lis 22:43
ABC: ty masz przeciwobraz obrazu a nie dziedziny wyznaczyć
f−1(f(A))
15 lis 22:52
salamandra: czyli źle zrozumiałem polecenie. Zazwyczaj miałem przeciwobraz zbioru.
W takim razie dla f(x)=x2 A=[1,2]
f(A)=<1;4>
f−1(A)=<−2;−1> U <1;2>
15 lis 22:57
ABC: teraz dobrze
15 lis 23:09
salamandra: dzięki
15 lis 23:18
grubas dombrowica: @salamandra ,ty jestes ten salamandeβr z pwr kalenistyk?
16 lis 00:44
HGH: f(x) = arcsin i lecisz
16 lis 00:45
grubas dombrowica: ebeebe ebbbbeeeeeee beeeeeeeeeee ebeb beniz
16 lis 00:55