szereg dirichleta
dezerter: | | 1 | |
Wiemy, że szereg ∑ |
| , dla n = 1 do niesk. jest szeregiem zbieżnym (szereg |
| | n2 | |
Dirichleta)
| | 1 | |
Ale jak stąd udowodnić, że szereg |
| jest zbieżny? |
| | (n−2)2 | |
15 lis 20:01
dezerter: | | 1 | |
∑U{1}/{n2} dla n = 1 do niesk. = ∑ |
| dla n = 3 do niesk. |
| | (n−2)2 | |
Czy tak jest właściwie zapisane?
15 lis 20:06
dezerter: | | 1 | |
Ten pierwszy szereg to ∑ |
| |
| | n2 | |
15 lis 20:07
ICSP: | | 1 | |
∑n = 1∞ |
| jest szeregiem rozbieżnym. |
| | (n−2)2 | |
15 lis 22:52
Mila:
Jest zbieżny począwszy od n=3 do
∞.
15 lis 22:57
dezerter: Ale gdy zaczniemy od n = 3 to już jest zbieżny.
A dla kryterium porównawczego (a głównie o nie mi cały czas chodzi − porównanie do szeregu
Dirichleta) to już jest wszystko jedno od której liczby zaczyna się szereg.
Prawda?
15 lis 22:59
Mila:
Dla n=2 masz mianownik równy 0!
15 lis 23:01