Wyznaczyć zbiór liczb zespolonych
tututu: Wyznaczyć i narysować na płaszczyźnie zbiór liczb zespolonych spełniających równanie:
1. I z+2−i I=3 w tym przykładzie proszę o sprawdzenie czy to rozwiązanie ma sens
I a+2+(b−1)i I=3
√(a+2)2 + (b−1)2 =3
(a+2)2 + (b−1)2 = 32
czyli wychodzi okrąg o środku (−2, 1) i r=3
2. I z−1 I = I z+1 I tutaj nie mam pomysłu jak zacząć, próbowałem zamienić z na a+bi,
ale nie wiem co z tym dalej wtedy zrobić
15 lis 19:00
tututu: bardzo prosze o podpowiedź do punktu 2
15 lis 20:09
ite:

1/ dobrze
2/ zamień na a+bi i rozwiąż równanie
15 lis 20:38