geometria
Kuba152:
Podstawa AB trapezu ABCD jest średnicą okręgu opisanego na nim. Wyznaczyć długość podstawy AB,
jeśli |BC|=|AD|=24200, natomiast |CD|=84700.
15 lis 18:49
chichi:

| | 3x−84700 | |
|∡ADB|=90 (kąt wpisany oparty na średnicy), |DB|=y, |AB|=x, |EB|= |
| |
| | 2 | |
Z ΔADB:
24200
2+y
2=x
2
ΔADB ~ Δ DBE (kkk)
Albo 2 równanie z tw. Ptolemeusza:
y
2=x*84700+24200
2
Rozwiąż sobie, bo wyniki jakieś brzydkie, nie wiem kto daje w ogóle takie liczby w zadaniach,
masakra...
15 lis 19:16
Kuba152: ok, wielkie dzięki!
15 lis 19:28