Oblicz, trygonometria
Studenciak: jakieś pomysły ?
15 lis 18:27
Jerzy:
Wzory redukcyjne.
15 lis 18:47
6latek: tg97,5
o=tg(90
o+7,5
o)=−ctg7,5
o
tg15
o= tg45
o−tg30
o
Podstaw wartosci i policz
sin15
o= sin45
o−sin30
o
cos15
o= cos45
o−cos30
o
Wartosci do podstawienia i do policzenia
| | 1 | | sin15o | | 1−cos15o | |
tg7,5o= tg( |
| *15o)= |
| lub = |
| do wyboru |
| | 2 | | 1+cos15o | | sin15o | |
15 lis 19:12
Studenciak: dzięki
15 lis 21:02
Studenciak: Mam jeszcze takie jedno pytanie: y = x2 − 2x
jak w tym równaniu wyznaczyć x w zależnosci od y?
15 lis 21:07
Studenciak: okej już mam
15 lis 21:12