wzór na sumę
hela: 1
k + 2
k + ... + n
k =


chodzi mi o taką skróconą jak dla 1+2+...+n = n(n+1)/2
15 lis 18:21
ABC: to już jest poważna matematyka , o liczbach Bernoulliego słyszałaś?
15 lis 18:44
15 lis 18:46
Mariusz:
s
0=0
s
n=s
n−1+n
k
S(x)=∑
n=0∞s
nx
n
∑
n=1∞s
nx
n=∑
n=1∞s
n−1x
n+∑
n=1∞(n
k)x
n
∑
n=1∞s
nx
n=x(∑
n=1∞s
n−1x
n−1)+∑
n=1∞(n
k)x
n
∑
n=0∞s
nx
n−s
0=x(∑
n=0∞s
nx
n)+∑
n=0∞(n
k)x
n−0
S(x)=xS(x)+∑
n=0∞(n
k)x
n
S(x)−xS(x)=∑
n=0∞(n
k)x
n
S(x)(1−x)=∑
n=0∞(n
k)x
n
Teraz zobacz co się stanie gdy zróżniczkujesz k krotnie szereg geometryczny
| d | | 1 | | d | |
| ( |
| )= |
| (∑n=0∞qnxn) |
| dx | | 1−qx | | dx | |
| −1 | |
| *(−q)=∑n=0∞nqnxn−1 |
| (1−qx)2 | |
| q | |
| =∑n=0∞(n+1)qn+1xn |
| (1−qx)2 | |
| d | | 1 | | d | |
| ( |
| )= |
| (∑n=0∞(n+1)qnxn) |
| dx | | (1−qx)2 | | dx | |
| −2 | |
| *(−q)=∑n=0∞n(n+1)qnxn−1 |
| (1−qx)3 | |
| 2q | |
| =∑n=1∞n(n+1)qnxn−1 |
| (1−qx)3 | |
| 2q | |
| =∑n=0∞(n+1)(n+2)qn+1xn |
| (1−qx)3 | |
| 2 | |
| =∑n=0∞(n+1)(n+2)qnxn |
| (1−qx)3 | |
| d | | 2 | | d | |
| ( |
| )= |
| (∑n=0∞(n+1)(n+2)qnxn) |
| dx | | (1−qx)3 | | dx | |
| 2*(−3) | |
| *(−q)=∑n=0∞n(n+1)(n+2)qnxn−1 |
| (1−qx)4 | |
| 2*3*q | |
| =∑n=1∞n(n+1)(n+2)qnxn−1 |
| (1−qx)4 | |
| 2*3*q | |
| =∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)qn+1xn |
| (1−qx)4 | |
| 2*3 | |
| =∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)qnxn |
| (1−qx)4 | |
| d | | 2*3 | | d | |
| ( |
| )= |
| (∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)qnxn) |
| dx | | (1−qx)4 | | dx | |
| 2*3*(−4) | |
| *(−q)=∑n=0∞n(n+1)(n+2)(n+3)qnxn−1 |
| (1−qx)5 | |
| 2*3*4*q | |
| =∑n=1∞n(n+1)(n+2)(n+3)qnxn−1 |
| (1−qx)5 | |
| 2*3*4*q | |
| =∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)(n+4)qn+1xn |
| (1−qx)5 | |
| 2*3*4 | |
| =∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)(n+4)qnxn |
| (1−qx)5 | |
Teraz już chyba widać że
| k! | |
| =∑n=0∞∏m=1k(n+m)qnxn |
| (1−qx)k+1 | |
I teraz przydałoby się wyrazić n
k
za pomocą sumy iloczynów ∏
m=1p(n+m)
gdzie 0≤p≤k
Możliwe że różnice dzielone Newtona pozwolą
zapisać n
k za pomocą tych iloczynów ∏
m=1p(n+m)
Możesz też zajrzeć na ważniaka
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Matematyka_dyskretna_1/Wyk%C5%82ad_4:_Sumy_sko%C5%84czone_i_rachunek_r%C3%B3%C5%BCnicowy
16 lis 00:09
jc: Mariusz,
mamy dyskretny wzór Taylora (z różnicami), mamy też wzór na różnice,
W przypadku sumy k−tych potęg , k+2 różnice znikają.
Wzór będzie zawierał podwójną sumę, liczba składników nie będzie zależała od n.
Dla 3 potęg mamy:
0 1 9 3 ...
1 8 27 64
7 19 37
12 18
6
| | | | | | | | | | n2(n+1)2 | |
1+23+..+n3 = | + 7 | + 12 | + 6 | = |
| |
| | | | | | 4 | |
16 lis 00:44
16 lis 01:07
jc:
S
n = 1+2
k+3
k+...+n
k
| | | |
Sn = ∑m=1k+1 am* | , wielomian stopnia k+1 |
| | |
| | | |
gdzie am = ∑j=0m−1 | (−1)m−1−j (j+1)k |
| | |
16 lis 11:52
jc: lub tak
| | | |
Sn = ∑m=1k+1 (m−1)! S(k+1,m)* | |
| | |
S(k,m) to liczby Stirlinga drugiego rodzaju.
16 lis 12:11