Wzajemne położenie prostej i okręgu
diunaj: Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A, jeśli
o: x2 + y2 − 6x + 8y + 21 = 0 A(5, −1)
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś pokazał mi jak to rozwiązać krok po kroku.
Robiłem to tak:
(x−3)2 + (y+4)2 = 4 A(5,−1)
S(3,−4) A(5,−1)
l: y= ax +b => ax − y + b = 0
I tu już odpadłem, bo jeden punkt nie wystarczy, aby obliczyć współrzędne tej prostej...z góry
dziękuję za pomoc
1 mar 15:18
ewcia:
podstaw do równania prostej współrzędne punktu A
1 mar 15:32
diunaj: no i co z tego że podstawie? Wychodzi mi wtedy −1 = 5a + b => 5a + 1 + b = 0
Wciąż za mało, żeby określić prostą.
1 mar 15:39
diunaj: ?
1 mar 18:56
Godzio: wyznacz prostą AS i styczna to prosta protopadła do prostej AS i przechodząca przez A poradzisz
sobie ?
1 mar 19:00
diunaj: Tak, teraz rozumiem. Dzięki.
1 mar 19:51