logika
salamandra: Wykaż, że wyrażenie jest tautologią
[(p⇒q) ⋀ (q⇒p)] ⇒ (p v q)
https://imgur.com/a/9lOBH8Z
Mi wychodzi, że nie jest, bo już w pierwszej linijce widać, że p⇒q ⋀ q⇒p = 1, a p v q= 0, a
implikacja nie może być z 1−>0
15 lis 17:36
ABC: po lewej masz p⇔q po prawej p v q
jeśli p=0 i q=0 to lewa 1 prawa 0 implikacja 1−>0 fałszywa
ja bym tak uzasadniał
15 lis 17:49
salamandra: no tak, ale skoro tutaj mamy implikację fałszywą, to to wyrażenie nie może już być tautologią?
15 lis 17:50
ABC: niekoniecznie bo po drugiej stronie mógłby być zawsze fałsz
uzasadniaj konkretnie bo ci upie.. ą punkty na kolosie
15 lis 17:52
salamandra: dziwne, byłem "uczony" tak, że dla każdej pary p,q musi zachodzić prawdziwość, aby wyrażenie
było tautologią.
"Niektóre wyrażenia, zwane tautologiami są prawdziwe dla dowolnych wartości
logicznych zdań składowych. Jeden ze sposobów na sprawdzenie, czy dane wyrażenie jest
tautologią to tabela, w której badamy prawdziwość tego wyrażenia
dla wszystkich możliwych wartości zdań składowych."
więc skoro dla p=q=0 nie jest prawdziwe, to nie jest tautologią
15 lis 17:56
chichi: A zrobiłeś tę tabelkę? Coś mi nie działa ten imgur, w sensie nic nie widzę jak wchodzę w link.
15 lis 18:22
salamandra: faktycznie, nie wiem, czemu się nie ładuje. Zaraz wstawię ponownie.
15 lis 18:23
15 lis 18:23
chichi: Ta formuła logiczna nie jest tautologią, może w poleceniu ma być, że nie jest tautologią.
15 lis 18:30
salamandra: Nie, poprzednie trzy podpunkty wyszły ładnie, a ten ostatni nie wychodzi. Polecenie jest takie,
jak napisałem
15 lis 18:39
Saizou :
Tautologia to formuła, która jest prawdziwa dla każdego wartościowania zdań składowych.
ABC pokazał ci wartościowanie, dla którego formuła jest fałszywa, zatem nie może
być ona tautologią.
15 lis 18:41
ABC:
może prowadzący dał na podpuchę , zobaczyć kto "udowodni" na siłę
15 lis 18:43
salamandra: Tak tak, ja wiem, że da p=q=0 nie jest, tylko moje zdjęcie się nie załadowało w pierwszym linku
i nie zauważyłem tego
15 lis 18:44
chichi: @
salamandra nie popełniasz błędu, ta formuła nie jest tautologią, zrób tabelkę i zaznacz
WIELKIMI literami, że nie jest tautologią i wyślij do wykładowcy, o ile jest to zadanie domowe
15 lis 18:52