Wzory wieta
Maciek: Oblicz kwadrat różnicy pierwiastków równania.
a) 3x²−x−1=0
b)−2x²+5x+4=0
15 lis 16:41
sushi:
i w czym masz problem ?
15 lis 16:43
Maciek: Nie jetem pewien czy dobrze zastosowałem wzór wieta
15 lis 16:47
sushi:
zapisz swoje obliczenia
15 lis 16:48
Maciek: a)
Delta wyszła mi na plusie (13) czyli będą 2 X
x1+x2=1/3
x1*x2=−1/3
(x1−x2)²=(x1=x2)²−4x1*x2=1/3²−4(−1/3)=1/9+4/3=13/9
15 lis 16:52
6latek: Pierwsza rzecza ktora nalezy najpierw zrobic to sprawdzic istnienie pierwiastkow
Wiec liczymy deite
| | b | | c | |
(x1−x2)2= x12−2x1x2+x2= (x1+x2)2−4x1x2=(− |
| )2−4* |
| |
| | a | | a | |
Sam wykonaj obliczenia
15 lis 16:54
Maciek: rozumiem, wydaje mi się że dobrze wszystko zrobiłem

. Dziękuje za pomoc życzę miłego wieczoru
15 lis 16:59