Rozkłady prawdopodobieństwa
Bob: Producent baterii zakłada, że każda bateria wytrzyma minimum 3800 godzin ze standardowym
odchyleniem 250 godzin.
a) Jaki procent baterii wystarczy na ponad 3500 godzin?
b) Jaki procent baterii wystarczy na ponad 4000 godzin?
a) P(3 500 ≤ X) = P(3500−3800/250 < Z) = P(−1,2 < Z) = ϕ(1,2) = 0,8849 = 88,5%
b) P(4 000 < X) = P(4000−3800/250 < Z) = P(0,8 < Z) = 1 − ϕ(0,8) = 0,2119 = 21,2%
Proszę o wytłumaczenie.
1. dlaczego w podpunkcie a) znika minus z przejścia z P(−1,2 < Z) na ϕ(1,2)?
2. dlaczego w a) i b) na początku są dwa różne znaki (w a mniejsze lub równe w b mniejsze czy
to jest błąd i powinny być dwa takie same?)
3. dlaczego w b) pojawia się "1 −" przed ϕ(0,8) a w a) nie?
15 lis 16:11
sushi:
a) jak wygląda normalne przejście P(X<liczba)= Φ(liczba), a jak jest u Ciebie w przykładzie ?
a) i b) tutaj nie ma znaczenia
15 lis 16:41
Bob: Nie rozumiem pierwszego pytania. Z tego co zaobserwowałem ϕ(liczba) liczba nie może być
minusowa, nawet w tabeli nie ma ujemnych wartości, więc może tak musi być, że minus znika.
Druga linijka nie wiem czego dotyczy czy pkt. 2. czy 3.?
15 lis 17:26
Bob: Odnośnie 3. czy 1 − pojawia się wtedy kiedy ϕ(liczba) < 1,0? Potrzebuję potwierdzenia bo to są
jedynie moje obserwacje, w podręczniku nie mogę znaleźć tych informacji
15 lis 17:30