oblicz
Kuba152:
Niech M będzie największą wartością wyrażenia x16y13z8, jeśli x,y,z są dodatnimi
liczbami rzeczywistymi oraz x+2y+4z=74.
Podać resztę z dzielenia M przez 2020.
15 lis 14:59
a7: czy to nie jest jakieś konkursowe z tego roku?
15 lis 15:49
jc: Nierówność pomiędzy średnimi.
| | 74 | | x+2y+4z | | 16*(x/16)+13*(2y/13) + 8*(z/2) | |
2= |
| = |
| = |
| |
| | 37 | | 37 | | 37 | |
≤[(x/16)
16*(2y/13)
13*(z/2)
8]
1/37
Równość mammy w przypadku x/16=2y/13=z/2.
x=2*74/49, y=13*74/49, z=4*74/49
Coś strasznego, może coś pomyliłem?
15 lis 15:53
jc: Zastąp nierówność ≤ nierównością ≥.
15 lis 16:13
Kuba152: Wielkie dzięki!
15 lis 16:20