Wyznaczanie, czy ciąg jest geometryczny
zmartwionyuczeń: Cześć! Często w zadaniach z ciągami pojawia się polecenie, żeby wykazać, że dany ciąg jest
arytmetyczny lub geometryczny. W jaki sposób mogę to zrobić?
15 lis 14:27
ICSP: To jest zadanie na zrozumienie definicji.
Znasz definicję ciągu arytmetycznego?
15 lis 14:43
ABC: możesz pokazać z definicji lub z warunków równoważnych
15 lis 14:51
zmartwionyuczeń: Znam definicje, ale nie wiem jak to wykazać algebraicznie. Jeżeli iloraz ciągu jest liczbą
stałą, to ciąg jest geometryczny, a jeżeli różnica jest liczbą stałą, to arytmetyczny?
15 lis 15:32
ABC:
przykładowo masz udowodnić że ciąg an=3n+5 jest arytmetyczny to piszesz
an+1−an=3(n+1)+5−(3n+5)=3n+3+5−3n−5=3
różnica jest stała więc istotnie ciąg jest arytmetyczny
15 lis 15:35
zmartwionyuczeń: Rozumiem, dziękuję!

Jeszcze przy okazji, czy ciąg może być zarówno arytmetyczny, jak i geometryczny?
Czy ciąg stały można opisać jako arytmetyczny i geometryczny jednocześnie skoro różnica i
iloraz są stałe?
15 lis 16:03
Jerzy:
Można. W takim ciągu q = 1 oraz r = 0
15 lis 16:10