Granica ciągu złożonego z 2 ciągów
lmk: siemanko poszukuję jakiegoś małego naprowadzenia na tory w zadanku z ciągów,
| | 1+12+14+...+12n | |
an= |
| |
| | 1+13+19+...+13n | |
wiem, że są to 2 ciągi geometryczne ten w liczniku o ilorazie
12 a ten z mianownika
| | 4−2*(12)n | |
13, policzyłem sumy, z tego wyszło mi an= |
| |
| | 2−(13)n | |
albo już tu zrobiłem błąd albo przy samym liczeniu granicy, bo wynik wychodzi mi błędny i już
brak pomysłów.
15 lis 12:36
lmk: ops, coś źle zedytowałem ciąg główny chodzi o
| | 1+12+14+...+(12)n | |
an= |
| |
| | 1+13+19+...+(13)n | |
15 lis 12:40
jc: | | 1 | |
1 + 1/2 + 1/4 + ... = |
| = 2 |
| | 1−1/2 | |
| | 1 | | 3 | |
1 + 1/3 + 1/9 + ... = |
| = |
| |
| | 1−1/3 | | 2 | |
2: (3/2) = 4/3
15 lis 12:43
lmk: ze wzoru na nieskończony ciąg?
15 lis 12:49
lmk: aa dobra już wiem, dzięki, widocznie jeszcze za wczesna godzina i mózg nie pracuje
15 lis 12:54