geometria
Kuba152:
Trójkąt ABC jest równoramienny, gdzie |AB|=|AC|, oraz jego środkowe BK i CL są prostopadłe
i mają długość 12. Ile wynosi pole trójkąta ABC?
15 lis 12:03
moneta:
P=96
15 lis 12:09
moneta:
Wskazówka:
Środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
Trzy środkowe dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
i mamy ... wynik
15 lis 12:15
a7:

z tw. o środkowych CO=BO=8
z tw. Pitagorasa BC=8
√2
z tw. Pitagorasa (np. dla Δ KOC) a= 4
√5
z tw. Pitagorasa h=
√352=4
√22
PΔABC=1/2a*h=...
15 lis 12:18
Kuba152: Już rozumiem, wielkie dzięki!
15 lis 12:22
moneta:

w=16
P=6w=96
i po ptokach
15 lis 12:26
Kuba152: Jeszcze raz dziękuję!
15 lis 12:33
moneta:
15 lis 12:33
moneta:

2 sposób
dane na rys.
P=4
√2*12
√2= 96
15 lis 12:45
Kuba152:
15 lis 12:59